Vraag 22 Prof.dr. J.I. Dijkhuis, Debye Instituut UU: Er werken binnen de Universiteit Utrecht Chinese promovendi, die betaald worden door China en daardoor voor hetzelfde verrichtte werk minder
verdienen dan reguliere collega-promovendi.
Is dit ethisch verantwoord?
De wortels van het antwoord van deze vraag liggen alweer 15 uur geleden. Het EthiekTeam boog zich diep over deze vraag.
Het gevoel van rechtvaardigheid is hier in het geding! Ze werken op dezelfde plek, doen hetzelfde werk, dragen dezelfde verantwoordelijkheden. Maar ontvangen niet hetzelfde cijferige getal op hun bankrekening. Gelijken monniken gelijke kappen. Niet gek om te denken dat de UU hier een gelijktrekkende rol heeft. Rechtvaardigheid is een groot goed waar de universiteit niet los van staat. Sol justitiae illustra nos.
Leden van het EthiekTeam vinden het principe van rechtvaardigheid niet zo zwaarwegend. Verschil in verdiensten voor hetzelfde werk komt meer voor.
Maar wat met het invloed op de zelfrespect van deze chinese promovendi? Veronderstelt verschil in beloning niet ook een verschil in waardering ? Wat bijgevolg wel eens ethisch verwerpelijk zou kunnen zijn. Dat wordt meteen in twijfel getrokken want je kan waardering maar moeilijk gelijkstellen met de gedaante van het maandelijkse bedrag op je bankrekeningafschrift.
Men kijkt naar de praktijk. Voor buitenlandse PhD’s die te weinig geld ontvangen om behoorlijk van te leven springt de Universiteit bij. Alle promovendi moeten goed kunnen leven volgens de normen die hier gelden. Een zorgplicht.
Het verschil in betaling tussen chinese en reguliere promovendi is ethisch verantwoord mits zij volgens de hier geldende normen goed kunnen leven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten