vrijdag 27 mei 2011


Patiënt A vertelt over haar ervaringen met therapeut B. B is geen vakgenoot. B en A hebben communicatie gehad die buiten een professionele behandelrelatie hoort te vallen. A voelt zich seksueel benaderd, geïntimideerd, enz. Zij wil haar verhaal kwijt aan mij in de praktijk. Hoe nu te handelen? Formeel gezien ben ik geen partij, maar wel op de hoogte van e.e.a. Wat zijn mijn wettelijke verplichtingen in deze? En wat de morele?

Gita van Duinen

Belangrijk punt hier is dat het wel om dezelfde branche maar niet om hetzelfde vak gaat. Over de juridische verplichtingen denken de juristen in ons team te weten dat hier geen specifieke juridische verplichtingen gelden. Maar of wij in dezen op topsterkte zijn, wagen wij te betwijfelen. Navraag dus!

De morele verplichting, dat is ons terrein. Die pakken we eens op vanuit de zorgethiek. En die leert dat morele verplichting in dezen niet groter is dan dezelfde verantwoordelijkheid die je jegens iedereen hebt. Je kunt goede raad geven en bijvoorbeeld vertellen dat dit soort zaken bij een tuchtcommissie kunnen worden voorgelegd. Een verdere morele verplichting kunnen wij niet bespeuren met een TENZIJ. En dat is als het om een heel kwetsbaar persoon gaat zoals bijvoorbeeld een kind waarbij je mishandeling vermoed. Dan heb je de morele verplichting om het te melden bij het AMK. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten