Wake up Call
De wekker ging af. 13 april 2011, 14.00 uur Apollozaal VWS, Den Haag. Een wake-up call van de RVZ. Veranderende zorgvraag, beperkte middelen en dus de oproep tot “nadenken over de uitdagingen waarvoor zorgverleners in de nabije toekomst komen te staan.” EthiekZaak was ook aanwezig, klaarwakker al voor 14.00 uur natuurlijk maar evenzeer bereid aan de RVZ oproep tot nadenken gehoor te geven.
RVZ verrichtte wat voorwerk: Bekwaam is bevoegd heet het rapport. Waarmee de domeinstrijd tussen specialist en verpleegkundige per direct beslecht is. Wet BIG voorbehouden medische handelingen moet versoepeld worden want wie bekwaam is, is bevoegd. En daarmee basta. Good going zegt EthiekZaak, de vaart erin, oud zeer opzij en de strijdbijl begraven. Wel nog even goed regelen met de verantwoordelijkheden.
Het moge duidelijk zijn dat de RVZ in de medische en andere zorgopleidingen pleit voor vernieuwing. Competentie is daarbij het toverwoord. Zorgprofessionals moeten over specifieke competenties beschikken en dit wordt hen in de opleiding aangeleerd. Maakt natuurlijk de weg vrij naar taakherschikking. Goedkopere verpleegkundige vervangt dure specialist. Besparing. Clever thinking.
EthiekZaak zou zichzelf niet zijn als hij niet ook een kritische noot zou kraken. Een korte blik op de deelnemers in de door de RVZ bijeengeroepen klankbord- en discussiegroepen leert dat veel organisaties, colleges, fondsen, organen en autoriteiten bij het rapport betrokken zijn geweest.
Van de zorgprofessionals zelf echter minder sporen. Waar zijn degenen waar het uiteindelijk allemaal om draait? Waar is de chirurg die in zijn 80-urige werkweek communicatief zo enorm bekwaam moet worden? Waar is de verpleegkundige die in de overvolle zaal er taken bij moet nemen, waar is de arts-opleider die de tot samenwerker gedrilde pas afgestudeerde aios de kneepjes van het vak moet bijleren? Waar is de huisarts die in real life de generale veranderende zorgvraag op zijn bordje krijgt?
Logisch waar ze waren, ze waren aan het werk.
Maar toch: Waar is de discussie over de noodzaak van competent gericht onderwijs? Waar zijn de kritische geluiden over de toenemende praktijkgerichtheid? Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de vakinhoudelijke kennis van de verschillende medische en verplegende vakken? Het is toch niet allemaal koek en ei?
Reageren op veranderde zorgvragen, aanpassen aan omstandigheden, het is cruciaal. Maar de EthiekZaak durft er een fles wijn om te verwedden dat dit op fundamenteel niveau het vak van de arts, verpleegkundige en andere paramedicus verandert. Fundamentele veranderingen waar de professional zelf toch zeker weloverwogen in wil staan.
Dus bij deze een uitnodiging om onder het genot van lekker eten en een goede fles de gedachten hierover op een rij te zetten. Tijdens de EthiekTafel Gezondheidszorg op 16 juni 2011: “Wat hebt u nodig om uw vak goed uit te oefenen?”
Uitnodiging aan u, artsen, verpleegkundigen, paramedici, verzorgenden uit het veld, want u hebt niet liggen slapen, toch?