Het Quotum voor Vrouwen in de Top.
Meer oorbellen, meer jurken, meer XX. De Nederlandse bedrijfstop ziet er in 2016 anders uit. 30% vrouw. Na het door de Eerste Kamer unaniem goedgekeurde streefcijfer, zullen de komende jaren bestuurlijke benoemingen plaatsvinden in een sfeer van feminien favoritisme.
Een ethische zaak, daar hoef je geen hoge hakken voor aan te hebben. Een vacante plek in de Raad van Bestuur genereert nu zoekende blikken op beschikbaar vrouwvolk. En dat zijn geen steelse blikken. Onverbloemde huwelijksaanzoeken. Moetjes?
Moetjes, die hebben we in de vorige eeuw al achter ons gelaten. Het quotum is geen dwang. En evenmin een excuus. Maar het heeft zonder enige twijfel direct invloed op het aanstellingsbeleid in de top.
En dan ligt er een interessante morele vraag op tafel. Iemand benoemen of benoemd worden mede op basis van het vrouw-zijn, wanneer is dat ethisch oké? Uitdagend klusje, zegt EthiekZaak.
De aanstellingen gedreven door het 30%-quotum gaan er aankomen, dat staat vast. En dat dat moreel ongemak met zich meebrengt, is niet meer dan logisch. Zaak dus om dit moreel ongemak handen en voeten te geven. Niet alleen omdat het helpt de scheve ogen, het gefluister over inferioriteit en hinderlijk stoelpoten-gezaag te voorkomen, maar omdat uiteindelijk een meer evenwichtiger Nederlandse bedrijfstop iedereen ten goede komt. Want als je achter dat idee niet kunt staan: niet doen, geen "moetje" begaan, dat is twintigste-eeuws.